دانلود تحقیق رشته کامپیوتر

مبانی و تاریخچه نظریه های یادگیری

 
 
 
 
. اهمیت یادگیری
اگر به زندگی جانواران و آدمیان در گذشته‌های دورنگاهی زودگذر بیفكنیم مشاهده می‌كنیم كه جانوران هزاران سال پیش با عصر ما هیچ فرقی نكرده‌اند. شیوه زندگی آنان به همان وضعی است كه 5 یا 10 سال قبل بوده است. اما آدمیان كه در دوره‌های پیش از تاریخ برای شكال و دفاع خود از سنگ و چوب استفاده می‌كردند و همانند دیگر جانواران در بالای درختان یا درون غارها به سر می‌بردند به مرور و در دوره‌های مختلف تاریخی دگرگونیهای فراوانی در همه جنبه‌های زندگی آنان پدید آمده است تا به جایی كه امروزه به چنان پیشرفتهای شگفت‌انگیزی نائل شده‌اند كه در قرنهای گذشته به تصور كمتر كسی خطور می‌كرد. انسان عصر حاضر نه تنها از دورترین و دشوارترین نقطه‌های روی زمین آگاه است، بلكه از ژرفای اقیانوسها، اندرون كره زمین تا حدودی از عظمت و اوج كهكشانها نیز آگاهی یافته است. انسان قرن بیستم در مقایسه با قرنهای گذشته بیش از هر زمان، حاكم بر مقدرات و محیط زیست خویشتن است. همه این پیشرفتها مدیون آموزش و یادگیری است.
 
بی‌تردید باید گفت كه اهمیت یادگیری در رشد آدمی بسی فراتر از چشم‌انداز اندیشه‌های اوست. روان‌شناسان به تازگی به عظمت شكل‌پذیری نوع آدمی، حتی در سالهای نخستین او پی برده و محقق ساخته‌اند كه عامل اصلی در این شكل‌پذیری یادگیری است. به اعتقاد آنان هر رفتاری كه از ما سر می‌زند معلول یادگیری است. به این معنا كه یك رشته از یادگیریهای ساده‌تر موجب یادگیریهای پیچیده‌تر می‌شوند. به علاوه چون محیط زندگی افراد آدمی همواره در معرض تغییر است. انسان برای غلبه بر این دگرگونیها ناچار از یادگیری است.
 
 
 
. ماهیت یادگیری
ماهیت به طور كلی فعالیتی دگرگون‌ساز است. كه افراد را برای مقابله با رویدادها و سازش با محیط آماده می‌سازد و در موقعیتهای مختلف و در اكثر سطوح زندگی حیوانی از بازتابهای شرطی جانوران پست تا فرایندهای پیچیده‌شناختی افراد آدمی رخ می‌دهد. آزمایشهای گوناگون پژوهشگران و زیست‌شناسان درباره گونه‌های جانداران در رده‌های بسیار پائین نشان داده است كه محركهای معینی در شرایط خاصی موجب تغییر رفتار آنها می‌شوند.
 
انسان كه كاملترین و پیشرفته‌ترین موجود كره زمین است. هنگام تولد ناتوان‌ترین و درمانده‌ترین آنهاست و با بیشترین استعدادها برای یادگیری قادر است از تجربه‌های خود به بهترین وجه سود جوید و پاسخها و تجربه‌های آموخته او مهمترین اندوخته‌های رفتاریش را تشكیل می‌دهند.یادگیری در واقع هم یك رشته فرایند است و هم فرآورده تجربه‌ها. بعضی از فرایندهایی كه در داد و ستد بین موجود آدمی و محیط انجام می‌گیرد عبارتند از احساس و ادراك، یادآوری، نمادسازی، اندیشه‌های مجرد و تخیلی و سرانجام رفتار.
 
یادگیری را نباید منحصراً به صورت پیشرفتهای مواد درسی كه در كانونهای آموزشی انجام می‌شود تصور نمود. وقتی كودكی بتواند توپی را بگیرد یا آن را پرتاب كند، راه برود، حرف بزند، یا آنكه نوجوانی دوچرخه‌سواری و موتور سواری كند و یا وقتی مادری از نوع گریه كودك خود به نیاز خاص یا ناراحتی او پی ببرد، در همه این حالتها بی‌شك امر یادگیری به وقوع می‌پیوندد. گرچه گروهی از افراد به سبب آنكه این گونه رفتارها با درس و مدرسه سر وكار ندارند آنها را یادگیری نمی‌دانند.
یادگیری در حقیقت دارای مفهوم بسیار گسترده‌ای است كه در قالبهای دگرگونی، عادت شكنی، ایجاد علاقه، نگرشهای نو، درك ارزش، ذوق و سلیقه و پیشداوری یا جب و بغض پدیدار می‌شود. همچنین، شیوه تركیب و كاربرد معلومات در استدلال،‌تفكر، نظریه‌پردازی، حل مسئله، احساس و عواطف عمیق انسانی، خودشناسی و دگرگونیهایی كه در كل شخصیت به وجود می‌آیند همه از یادگیری مایه می‌گیرند.
 
 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
1- زمینه و پیشینه نظریه های یادگیری 3
1-1. شناخت و زمینه‌های یادگیری 3
1-1-1. اهمیت یادگیری 3
1-1-2. ماهیت یادگیری 4
1-1-3. تعریف یادگیری 5
1-2. بنیاد فلسفی نظریه‌ها 6
1-2-1. خردگرایی 7
1-2-2. تجربه‌گرایی 9
1-3. پیشینه نظریه‌های یادگیری 10
1-3-1. نظریه لوح سفید 10
1-3-2. نظریه شكوفایی طبیعی 12
1-3-3. نظریه اندریافت 13
1-3-4. نظریه ساخت‌گرایی 15
1-3-5. نظریه كارگردگرایی 17
5. مراجع 20